Etappi

Saariston rengastie, 2. Parainen-Nauvo

Pyöräily · Saaristomeri
Avaa sovelluksessa
Jaa
Kirjanmerkki
Oma kartta
Suunnittele reittisi Kopioi reitti
Tilanne
avoinna
Vaativuusluokka
Keskivaativa
Pituus
39,2 km
Arvioitu kesto
3:00tuntia
Nousumetrit
122 m
Laskumetrit
118 m
Janareitti Etappireitti Virvokkeita saatavilla Sopii perheille ja lapsille Kulttuurihistoriallisia kohteita

Lauttoja, siltoja, merta, maalaismaisemaa, pieniä kyliä ja ihanaa paikallista ruokaa. Tänään pääset reitin ensimmäiselle lauttamatkalle, matkatessasi ulommas saaristoon.   

Pituus: 35-40km 
Lauttoja: 1 (10min matka, jopa 4 lähtöä tunnissa) 
Siltoja: 5 

Ota mukaasi vaikkapa paikallisesti tuotettuja piknikeväitä ennen kuin lähdet Paraisilta Nauvon suuntaan. Matka jatkuu asfaltoitua pyörätietä Lillmälön lauttarantaan (paitsi viimeiset 4 km). Noin puolessavälissä matkaa Lillmälöhön saavut Sattmarkin ihanaan kesäkahvilaan jossa myös käsitöitä ja savukalaa myynnissä. Sattmarkista Nauvon lossille on 8 km, ja se liikennöi parhaimmillaan 4 kertaa tunnissa (ylitys Prostvikiin kestää 10 min.). Kummassakin lauttarannassa on kioskit.  

Prostvikista on 20km matka Nauvon keskustaan tai 15 km jos poljet koko matkan Saaristotietä pitkin. Kummatkin reittivaihtoehdot ovat asfaltoitu.

Nauvon kirkonkylä on kesäisin erittäin eloisa myyntikojuineen, kauppoineen ja ravintoloineen. Nauvon vierasvenesatama on myös yksi Suomen suosituimmista ja vilkkaimmista.

Voit tutustua taidemaalari Victor Westerholmin elämään kulttuuripainotteisella luontopolulla joka alkaa eteläsatamasta.

Kirjoittajan vinkit

Osta tuoretta savukalaa joko Parasilla, Sattmarkissa, Café Troolenissa tai Nauvon vierasvenesatamassa.

lisää
Vaativuusluokka
Keskivaativa
Fyysinen kunto
Elämys
Maisema
Korkein kohta
45 m
Alin kohta
−5 m
Paras aika vuodesta
tammi
helmi
maalis
huhti
touko
kesä
heinä
elo
syys
loka
marras
joulu

Turvallisuus

Ole varoivainen ylittäessäsi Sattmarkin siltaa – se on kapea ja ilman pyörätietä. 
Lauttarannassa ja lautoilla tulee seurata henkilökunnan ohjeistusta – useimmiten pyöräilijät viitoitetaan tulemaan viimeisimpänä lautalle ja sieltä pois.
Nauvossa autot useimmiten tulevat lauttaliikenteestä johtuen rykelmissä. On hyvä idea pysähtyä linja-autopysäkille ja odottaa että autojono ajaa ohitse ja sitten jatkaa matkaa rauhassa.
Jos pyöräilette isommalla seurueella pitäkää etäisyyttä toisiinne niin autojen on helpompi ohittaa teidät. 
Kapeimmilla teillä ja osioilla on hyvä muistaa että autot voivat ilmestyä äkkiä mutkan takaa, joten pyöräilkää varoen. Pyörätiellä on muutamia jyrkkiä mäkiä, joten varokaa muita pyöräilijöitä ja tarkkailkaa nopeuksianne.   

Neuvoja, vinkkejä ja linkkejä

Nauvo on osa UNESCON Saaristomeren Biosfäärialuetta. 

Aloitus

Parainen (7 m)
Koordinaatit:
DD
60.306140, 22.301309
DMS
60°18'22.1"N 22°18'04.7"E
UTM
34V 571909 6686215
w3w 
///omaisuus.jälkeen.viljapelto

Päätepiste

Nauvo

Reittiohje

Mitä nähdä ja tehdä ennenkuin lähdette Paraisilta.

 • Nauttikaa jäätelöt Sundetin rannassa, ihaillen ohilipuavia pienveneitä.
 • Ihastukaa vanhoihin puutaloihin Vanhalla Malmilla.
 • Kotiseutumuseossa on huone jossa Lenin majaili pakomatkansa aikana
 • Louhos keskellä kaupungin keskustaa? Arkisin kello 14 kuulet sireenin ja tunnet maan tärisevän jalkojesi alla. Paraisten kalkkikivikaivos on Pohjois-Euroopan suurin avolouhos. Näköalapaikalta (Koulukadulla) on mahtava näköala kaivokseen – vain 1 km kiertotie pääreitiltä.
 1. Päivän etapilla on erittäin vähän palveluntuottajia, joten muista ottaa mukaan eväitä ja vettä ennen kuin lähdet Paraisilta. Reitin puolessavälissä on Sattmarkin kesäkahvila ja lauttarannoissa kioski. Nauvon keskustassa on sitten useampia kauppoja, ravintoloita ja kahviloita. 
 2. Päivän etappi kulkee pääosiltaan rengastien polkupyörätietä pitkin. Tämä on asfaltoitu, 4 viimeistä kilometriä ennen Lillmälötä lukuunottamatta. 
 3. Heti Paraisten keskustasta pyörätie seuraa 2 km ajan kaivosta, vaikka se on piilossa kuonavuorien takana. Poljettuasi jyrkän ylämäen pyörätie jatkuu tien toisella puolella, teollisuustaideteoksen kohdalla.
 4. Ole varovainen ylittäessäsi Sattmarkin kapeaa siltaa.
 5. 9 km Paraisilta saavut Sattmarkiin. Vanhassa luotsimökissä on viehättävä kesäkahvila ja piharakennuksessa käsityömyymälä. Paikallinen kalastaja savustaa ja myy tuoretta savukalaa kahvilan vieressä. Kahvila on myös keväällä ja syksyllä avoinna useimpina viikonloppuina. Sieltä on myös yöpymismökkejä vuokrattavissa ja luontopolkuja.
 6. Tässä kohtaa voit poiketa päätieltä valiten saarireitin Pensarin saaren kautta. Tämä pitkittää pyöräretkeäsi yhdellä vuorokaudella. Tämän voit tehdä vain jos olet ennakkoon varannut majoituksen joko Pensarin Hotel Sandvikista tai Björkholmenin mökkikylästä, sillä muita majapaikkoja tai palveluita siellä ei ole. Seuraavan päivän lauttayhteys tulee myös varata ennakkoon. Lisää tästä kiertoreitistä voit lukea Pyhän Olavin merireitti-sivulta (Etappi 2b).
 7. Sattmarkista on 8 km matka Lillmälön lauttarantaan.
 8. Lenholmenin luonnonsuojelualue on rengastien varrella, heti Sattmarkin jälkeen, ja se on mainio paikka piknikille ja lintubongaukseen. Tammimetsiköt ovat harvinaisia Suomessa ja kaunein aika on kevät, jolloin koko maa on kukkien peittämä. Sieltä löytyy lintutorni ja kompostoiva ulkokäymälä.   
 9. Lenholmenin jälkeen pyörätie on kumpuilevampi, ja viimeiset 4 km soratietä.
 10. Nauvon lautta lähtee vartin välein päiväsaikaan, paitsi lakisäänteiset ruokatauot (30 min). Illalla ja yöllä ne liikennöi hieman harvemmin. Losseilla on vessat. Ylitys kestää 10 minuuttia. Ms Electra on uusi, sähköllä kulkeva hybridilautta.
 11. Prostvikin lauttarannasta on n 6 km Lillandetintielle. Useimmat autot tulevat letkassa lautasta johtuen, joten on hyvä idea pysähtyä ja antaa jonon ajaa ohitse ja sitten vasta jatkaa rauhasta nauttien.
 12. Parolabackenin kohdalla on luontopolku ja kompostoiva vessa (n. 3,5 km lautalta). Kasbergetin luontopolulta on upea näköala, ja Kasberget on ollut tärkeä tähystyspaikka viikinkiajoilta aina 1700-luvulle asti.
 13. 2,6 km matkan jälkeen käänny vasemmalle Lillandetintielle. Tämä tie on hiljainen ja kulkee idyllisen maalaismaiseman ja pienten perinteisten kylien halki. Säästät 6 km matkan jos Lillandetintien sijaan jatkat saaristotietä suoraan. Matkan varrella kannattaa pysähtyä Café Troolenissa, joka tarjoilee maittavia kala-annoksia ja myy merenherkkuja myös mukaan.
 14. Lillandetintie palaa päätielle, mutta jos sinulla on hyvä maastopyörä voit seurata Pyhän Olavin Merireitin viitoitusta Laggarnäsintietä ja pikkuteitä. 
 15. Matka jatkuu 2 sillan yli, yksi joka yhdistää Biskopsöhön ja sitten Storlandetille. Maisemat ja näköala ovat hemaisevia, mutta sillat kapeahkoja.
 16. Nauvon kirkonkylässä on Framnäsin uimarannat ja kaunis kirkko, 2 ruokakauppaa, useita hotelleja, majataloja ja ravintoloita. 
 17. Pienen rengastien yhteysalus lähtee vierasvenesatamasta Seiliin ja sieltä edelleen Rymättylän eteläkärkeen, Hankaan. Myös matkustaja-alus Seilin kautta Turun Aurajokeen lähtee päivittäin kesällä sekä keväällä ja syksyllä viikonloppuisin.

Ajo-ohje

Pääset Turusta Paraisille linja-autolla, linja 810

Saaristobussi liikennöi saaristotietä Turku-Parainen-Nauvo-Korppoo-Houtskari-väliä, linjat 901 - 904 
http://tlo.fi/reitit-ja-aikataulut/saaristobussi/     

Lyhyemmän rengaskierroksen tekemiseksi voit: 

Pysäköinti

Reitin varrella olevissa kylissä löytyy runsaasti ilmaisia parkkipaikkoja.

Koordinaatit

DD
60.306140, 22.301309
DMS
60°18'22.1"N 22°18'04.7"E
UTM
34V 571909 6686215
w3w 
///omaisuus.jälkeen.viljapelto
Saapuminen junalla, autolla, jalan tai polkupyörällä

Suositeltavat kirjat ja oppaat

Saariston rengastien opaskirja
Omatoimimatkailijan opaskirja Saariston Rengastielle vie sinut matkalle halki upean saariston! Kirjasta löydät vinkkejä rengastien nähtävyyksistä, matkailukohteista ja muista kiinnostavista poikkeamisen arvoisista paikoista.
https://fi.doerz.com/parainen/saariston-rengastien-opaskirja   

Välineet ja varusteet

Tästä sisällöstä vastaa
st-olav-waterway-tourenerfassung 
outdooractive.com User
Tekijä
James Simpson 
Päivitetty: 26.05.2020

Matkakohteet: Pyöräilyreitit Saaristomerellä


Kysymyksiä ja vastauksia

Kysy yhteisöltä

Onko sinulla kysymyksiä tästä sisällöstä? Tämä on oikea paikka niille.


Arviot

Kirjoita arviosi

Arvioimalla autat muita!


Kävijöiden kuvia


 • 2D 3D
 • Oma kartta
 • Sisällöt
 • Näytä kuvat Piilota kuvat