Peranka - Hossa -melontareitti Hossan kansallispuistossa

Kanoottiretkeily · Kainuu
Avaa sovelluksessa
Jaa
Kirjanmerkki
Oma kartta
Suunnittele reittisi Kopioi reitti
Vaativuusluokka
Keskivaativa
Pituus
37,4 km
Arvioitu kesto
7:40tuntia
Nousumetrit
83 m
Laskumetrit
122 m
Janareitti Kauniit maisemat

Tämä reitti kuljettaa melojat ohi niittyjen, rehevien sekametsien sekä mäntykankaiden. Reitti koostuu järviosuuksista ja jännittävistä jokiosuuksista. Sopii kokeneelle melojalle.

Perankajoki on monipuolinen vesiretkeilyreitti, joka tarjoaa kapeita jokiosuuksia ja avarampia järviosuuksia. Maisema reitin varrella vaihtelee rehevistä niityistä kuivaan mäntykankaaseen. Perankajoen alkuosuuden useat kosket ja virtapaikat tarjoavat haastetta melojalle. Alun jälkeen virtaukset hiljenevät ja meloja saa hengähtää kuvankauniissa maisemissa ja kirkkaissa vesissä rauhallisilla järviosuuksilla. Hiekkarannat ja matkan varrella olevat autiotuvat ja laavut kutsuvat tauolle.

Reitin loppupäässä, rauhallisien järviosuuksien jälkeen on Lounatkoski. Lounatkoskea ei polkusillan kohdalta suositella laskettavaksi (koskiluokitus II+, jopa III). Ennen vaarallista osuutta on vasemmalla rannalla varoitusmerkki, jonka jälkeen (n. 50 m) alkaa vetotaival.

Reitin käyttöaika on koko kesä, kuivana aikana voi olla runsaasti pohjakosketuksia ja teräviä kiviä etenkin reitin alkupäässä

lisää
Vaativuusluokka
Keskivaativa
Fyysinen kunto
Elämys
Maisema
Korkein kohta
258 m
Alin kohta
207 m
Paras aika vuodesta
tammi
helmi
maalis
huhti
touko
kesä
heinä
elo
syys
loka
marras
joulu

Turvallisuus

Jos joudut retkelläsi hätään, esimerkiksi eksyt, loukkaannut tai havaitset maastopalon, soita välittömästi numeroon 112. Suunnittele reitti etukäteen ja tutustu reittiin. Meloessasi tutki vaikeat kosket rannalta etukäteen. Muista, että tulviva joki on aina vaarallinen - tulvan aikana reittiselostukset ja koskiluokitukset eivät paikkaansa. Järviosuuksilla kannattaa meloa rannan läheisyydessä.

Melottavissa koko kesän ajan. Matalalla vedellä haastava.

Reitillä olevat kosket ja virtapaikat koskiluokituksineen

Niskakoski I

Harrikoski I

Vääräkoski I

Telakoski I

Karjalankoski I

Särkikoski I

Multikoski I

Laukkukoski II+ ! (vähällä vedellä alaosa laskukelvoton, vedettävä)

Kuusikoski I

Sujaus I

Hevonperseenkoski I

Pitkäkoski II

Saukkovirta I

Peurokoski I

Tuirankoski I

Nimettömänkoski I-, II-

Joukovirta I

Tolosenvirta I

Lounatkoski II+ !!

Neuvoja, vinkkejä ja linkkejä

Reitin varrella on useita eri vesillelaskupaikkoja sekä muita palvelurakenteita: Hevonperseenmutkan laavu, Kukkurin autiotupa, Lavajärven autiotupa, Syrjäsalmen laavu, Nimettömänkosken vesillelaskupaikka, Joukovirran laavu, Lipposensalmen laavu ja Jatkonjärven telttailualue.

Kansallispuistossa ei ole roska-astioita eikä jätehuoltoa. 

Aloitus

Iso-Perankajärvi; Perangan risteyksestä 5-tietä 200 metriä pohjoiseen, käännytään metsäautotielle, jota pitkin Iso-Perankajärven rantaan (251 m)
Koordinaatit:
DD
65.395084, 29.021415
DMS
65°23'42.3"N 29°01'17.1"E
UTM
35W 593900 7253993
w3w 
///maljakko.keinut.maalaa

Päätepiste

Papinpetäjä, lähin osoite on Jatkonsalmentie 16-10 (ETRS-TM35FIN-tasokoordinaatit N 7262586, E 615997)

Reittiohje

Peranka - Iso-Kukkuri, 15 km

Reitin alkuosa on mutkitteleva ja runsaskoskinen. Peranka - Viitostie välisellä 6 kilometrin reitillä on seitsemän I-luokkaan kuuluvaa koskea sekä suvanto- ja nivapaikkoja. Viitostien sillan kohdalla on vesillelaskupaikka. Sillan jälkeen, reilun kilometrin melontamatkan päässä, on vauhdikas ja kivinen Laukkukoski (II+!). Laukkukosken alaosa on vähän veden aikaan laskukelvoton, jolloin on varauduttava kanootin vetämiseen. Laukkukosken jälkeen on lyhyelle matkalla kaksi I-luokkaan kuuluvaa koskea. Reitti jatkuu rauhallisena jokireittinä reilun kahden kilometrin verran ja tulee Hevonperseenmutkaan, jossa samanniminen laavu.

Laavun jälkeen on Hevonperseenkoski (I) ja kahden mutkan jälkeen Pitkäkoski (II), jossa vähällä vedellä lukuisia pohjakosketuksia. Seuraa puolentoista kilometrin kosketon jokiosuus, jonka jälkeen on Saukkovirta (I). Saukkovirran yläosa on majavan pesimäaluetta, joten on varauduttava mahdollisen padon ohitukseen. Saukkovirran jälkeisen kilometrin matkalla on muutama virtapaikka, jonka jälkeen Perankajoki, kokonaispituus 15 km, yhtyy Iso-Kukkuriin. Seuraa järviosuus, jossa järviketjujen välissä on virta- ja koskipaikkoja.

Iso-Kukkuri - Lavajärvi, 5 km

Iso-Kukkuri on kolmisen kilometriä pitkä, alkupäästään yhtenäinen järvi, joka puolenvälin jälkeen haarautuu. Reitti jatkuu niemen pohjoisenpuoleista vesistöä pitkin, jonka päässä on Kukkurin autiotupa. Kämpän kohdalla on Peurokoski (I), jonka yli menevän polkusillan alla on suisteet. Kämpälle mentäessä kannattaa rantautua ennen suisteita oikealle puolelle. Koskea laskettaessa on varottava ajautumasta poikittain suisteisiin.

Iso-Kukkurin jälkeen seuraa Pikku-Kukkuri, kilometrin pituinen pieni järvi, jossa on kaksi saarta. Pikku-Kukkurin ja Lavajärven välisen kannaksen kohdalla on Tuirankoski (I). Lavajärvi on kolmisen kilometriä pitkä järvi, jonka keskivaiheilla, pohjoisrannalla, sijaitsee Lavajärven autiotupa. 

Lavajärvi - Iso-Nimetön, 2 km

Lavajärven ja Iso-Nimetön-järven väliset Nimettömänkosket (I-II-) voi laskea tai ohittaa kantopaikan kautta. Kosket alkavat Lavajärven eteläosasta, ennen Syrjäharjun kannasta. Koskista kolmas eli viimeisin on vaikein. Vähän veden aikaan kannattaa meloa Lavajärveä Iso-Syväjärvelle ja kantaa kanootti Iso-Nimettömälle. Lavajärven ja Iso-Syväjärven välisellä kannaksella on Syrjäsalmen laavu ja Nimettömänkoskien jälkeen vasemmalla tulentekopaikka. Nimettömänkosken ensimmäisen kosken jälkeen on vesillelaskupaikka.

Iso-Nimetön - Lounajajärvi, 7 km

Iso-Nimetön on pari kilometriä pitkä, kapea järvi, jota seuraa vajaan kilometrin pituinen Pikku-Nimetön. Pikku-Nimettömän etelärannalla on vesillelaskupaikka. Järven loppupäässä on Joukovirran laavu. Laavun läheisyydessä sijaitsevat vanhat pyyntikuopat.

Joukovirran jälkeen melontareitti jatkuu noin 5 km pituisena, rauhallisena järvireittinä Joukojärven, Virtajärven ja Pahkulammen kautta Lounajalle. Virtajärven länsipuolella on vanha Honkavaaran poroaita. Polku aidalle lähtee Virtasalmen länsirannalta. Lounajan koillisrannalla on tulentekopaikka ja Lounajan pohjoisosassa, Lipposensalmen kannaksella, sijaitsee Lipposensalmen laavu. Lipposensalmelta voi halutessaan meloa pohjoiseen Pitkä-Hoilualle tai Kokalmuksen, Ala- ja Keski-Valkeisen kautta Iso-Valkeiselle, joissa on vesillelaskupaikat. Ala-Valkeisen ja Keski-Valkeisen välisellä kannaksella on Ala-Valkeisen autiotupa, matkaa Lipposensalmelta n. 3,5 km.

Lounajajärvi - Lounatkoski, 4 km

Lounajajärvi kapenee länteen mentäessä Iso-Tolosenvirraksi, jonka rannalla on Tolosenvirran vuokrakämppä. Pitkän järviosuuden jälkeen tulee ensimmäinen koski - Tolosenvirta (I). Melontareitti jatkuu Tolosenlammen pohjoisrantaa pitkin, kapeikolla on myös vesillelaskupaikka. Ennen Lounatkoskea olevan saaren voi kiertää pohjois- tai eteläkautta. Nämä pääuomat yhdistyvät suvannossa ennen polkusiltaa ja pahinta pudotusta. Vasemmalla rannalla on varoitusmerkki, jonka luota alkaa vetotaival. Polkusillan kohdalla olevaa osuutta ei suositella laskettavaksi!

Vetotaival ohittaa Lounatkosken vuokrakämpän ja Lounatkosken myllyn. Reitin voi lopettaa Lounatkosken vetotaipaleeseen, jolloin reitin kokonaispituudeksi tulee 33 km. Osion ohjeellinen melomisaika on 2 vuorokautta.

Lounatkoski - Hossa, 4 km

Vesiretkeilyreitti jatkuu Jatkonjärveen laskevaa jokea pitkin. Jatkonjärven länsirannalla on telttailualue ja ennen Kenttäjärveä sijaitsevalla kannaksella sijaitsevat vuokrakämpät Jatkonsalmen Pääpirtti ja Teräväpää. Järvireittiä voi jatkaa Kenttäjärven ja Mykränsalmen halki Hossanjärven Nurmiselän koillisrannalla olevalle kannakselle, Papinpetäjälle, tai Nurmiselän kanoottilaiturille. Vesiretkeilyreitti jatkuu etelään Hossa - Juntusranta -reittinä.

Ajo-ohje

Puiston pohjoisosaan Julma-Ölkylle Kuusamosta: Ajetaan Kajaanintietä (valtatie 5, E63) Kuusamosta etelään n. 30 km. Käännytään vasemmalle erkanevalle tielle nro 843, Kerontie/Kurvisentie. Ajetaan tätä tietä noin 40 km ja käännytään oikealle erkanevalle sorapäällysteiselle Julma-Ölkyntielle. Julma-Ölkyntietä ajetaan opasteiden mukaisesti perille, matkaa pysäköintialueelle on noin 8 km.

Puiston pohjoisosaan Julma-Ölkylle Suomussalmelta: Ajetaan Kuusamontietä (valtatie 5, E63) 66 km pohjoiseen, käännytään oikealle erkanevalle Selkoskyläntielle (tie nro 9190). Ajetaan Selkoskyläntietä n. 25 km ja käännytään vasemmalle Hossantielle/Kurvisentielle (tie nro 843). Ajetaan Hossantietä n. 14 km ja käännytään vasemmalle erkanevalle Julma-Ölkyntielle. Julma-Ölkyntietä ajetaan opasteiden mukaisesti perille, matkaa pysäköintialueelle on noin 8 km. 

Koordinaatit

DD
65.395084, 29.021415
DMS
65°23'42.3"N 29°01'17.1"E
UTM
35W 593900 7253993
w3w 
///maljakko.keinut.maalaa
Saapuminen junalla, autolla, jalan tai polkupyörällä

Välineet ja varusteet

Käytä meloessasi aina kelluntaliiviä, koskipaikoissa myös kypärää. Kanootissa on hyvä pitää myös varamelaa, pelastusköyttä ja korjausvälineitä.

Pakkaa vedenpitävästi mukaasi ensiapuvälineet, vaihtovaatteet, tulitikut ja käsipuhelin. Vierailla vesillä tulee mukana olla myös kartta ja kompassi.

Kiinnitä kaikki varusteet hyvin kanoottiin, mielellään pakkauspussissa tai -säiliössä. Hossan reiteillä suositellaan käytettävän muovikanoottia.

Tästä sisällöstä vastaa
Metsähallitus - Parks & Wildlife Finland 
outdooractive.com User
Tekijä
Marjo Kämäräinen
Päivitetty: 19.05.2020

Matkakohteet: Kanoottiretket Kainuussa


Kysymyksiä ja vastauksia

Kysy yhteisöltä

Onko sinulla kysymyksiä tästä sisällöstä? Tämä on oikea paikka niille.


Arviot

Kirjoita arviosi

Arvioimalla autat muita!


Kävijöiden kuvia


  • 2D 3D
  • Oma kartta
  • Sisällöt
  • Näytä kuvat Piilota kuvat