Matkakohteet Pallas-Yllästunturin kansallispuisto

 • Midnight sun hike to Taivaskero, the highest top of Pallas-Yllästunturi National Park
  Midnight sun hike to Taivaskero, the highest top of Pallas-Yllästunturi National Park video: MH Luontopalvelut
 • Pirunkurun ponnistus kapuaa Kesänkijärveltä suorinta tietä Kesänkitunturin huipulle avariin tunturimaisemiin.
  Pirunkurun ponnistus kapuaa Kesänkijärveltä suorinta tietä Kesänkitunturin huipulle avariin tunturimaisemiin. valokuva: Rami Valonen, Metsähallitus - Parks & Wildlife Finland
 • Ylläs Mountain Biking
  Ylläs Mountain Biking video: Ylläs
 • Winter Biking in Ylläs 2020 video: Ylläs
 • Summer landscape to Kesänki and Ylläs Fells from Yllästunturi Visitor Centre. valokuva: Juuso Ritari, Metsähallitus - Parks & Wildlife Finland
 • Maastopyöräilijöitä nousemassa Kukastunturiin Pallas-Yllästunturin kansallispuistossa valokuva: Juuso Ritari, Metsähallitus - Parks & Wildlife Finland
 • Hiihtäjä Kukastunturin laelle Pallas-Yllästunturin kansallispuistossa valokuva: Musko Visuals, Visit Ylläs
 • Geführte Skitour valokuva: Olli Vainio, Metsähallitus - Parks & Wildlife Finland
 • Hiihtäjiä ladulla Äkäslompolon jäällä valokuva: Visit Ylläs
 • Schneeschuh-Trail valokuva: Maarit Kyöstilä, Metsähallitus - Parks & Wildlife Finland
 • Suaskurun kota on yksi monista taukopaikoista Hetta-Pallas vaellusreitillä valokuva: Maarit Kyöstilä, Metsähallitus - Parks & Wildlife Finland
 • Tappurin autiotupa alkusyksyllä valokuva: Seija Olkkonen, Metsähallitus - Parks & Wildlife Finland
 • Kesänkijärvi ja Kellostapuli Kesänkijärven parkkipaikalta nähtynä valokuva: Juuso Ritari, Metsähallitus - Parks & Wildlife Finland
 • Poroja Yllästunturin luontokeskuksen pihassas valokuva: Hanna Alakulppi, Metsähallitus - Parks & Wildlife Finland
 • Yllästunturin luontokeskus ja Kesänkitunturi syksyllä valokuva: Juuso Ritari, Metsähallitus - Parks & Wildlife Finland
 • Tunturi-Lapin luontokeskus luonto- ja kulttuurinäyttely kertoo saamelaisista valokuva: Juuso Ritari, Metsähallitus - Parks & Wildlife Finland
 • Fell Lapland Visitor Centre shop valokuva: Maarit Kyöstilä, Metsähallitus - Parks & Wildlife Finland
 • Pallastunturin luontokeskukselta lähtee useita retkeilyreittejä kesällä ja talvella, mm. kansallispuiston korkeimmalla tunturille vievä Taivaskeronkierros valokuva: Flatlight, Metsähallitus - Parks & Wildlife Finland
 • Pallastunturin luontokeskus opastaa retkeilyreiteille ja kansallispuistoon, sekä tutustuttaa alueen luontoon maksuttomassa näyttelyssä valokuva: Flatlight, Metsähallitus - Parks & Wildlife Finland

Pallas-Yllästunturin kansallispuisto

Jaa

Tunturien raikkaimmat huiput

Hengitä maailman puhtainta ilmaa ja koe ympärilläsi tunturimaiseman avaruus. Pallas-Yllästunturin kansallispuiston monipuoliset retkeilyreitit vievät sinut helposti huipuilta huipuille ja tunnelmallisille tulipaikoille. Liikut, lepäät ja lomailet Lapin luonnon ihmeiden ja hyvien palvelujen ympäröimänä.


Perustamisvuosi: 1938
koko: 1022 km²
Tästä sisällöstä vastaa
Metsähallitus - Parks & Wildlife Finland 

Kohokohdat

Tutustu yhteen Suomen vanhimmista ja suosituimmista kansallispuistoista mahtavien, koskemattomien tunturien maisemissa Lapissa. Pallas-Yllästunturin kansallispuistossa ikivanhat pehmeäpiirteiset tunturit, jotka aikoinaan olivat yhtä korkeita kuin vuoret, ovat yhä massiivisia ja dramaattisia. Puuttuvan korkeuden ne korvaavat kesyttämättömällä mahtipontisuudella. Kansallispuisto on todellinen päiväretkeilyn ja maastohiihdon paratiisi. Maailman puhtain ilma ja vesi, erämaan rauha ja hiljaisuus sekä henkeäsalpaavat 360 asteen tunturinäköalat viettelevät. Kansallispuisto on taianomainen paikka, joka saa vierailijat liikkumaan luonnon rauhasta nauttien. Arjen hälinä ja vilske jäävät pian taakse.

 

Aktiviteetit

Pallas-Yllästunturin alue muuttuu vuodenaikojen myötä. Kesällä on valittavana 500 kilometriä merkittyjä retkeilyreittejä yhdessä Suomen vanhimmista ja kuuluisimmista retkeilyalueista. Nauti ihmeellisestä yöttömästä yöstä, kun aurinko ei koskaan laske. Tai retkeile syksyllä tunturikoivikoiden, pensaiden ja pintakasvillisuuden loistaessa upeissa keltaisen, punaisen ja oranssin sävyissä.

Suomen parhaiten hoidettu latuverkosto kattaa 500 km perinteisen ja vapaan hiihtotyylin latuja. Näe revontulien uskomaton värinäytelmä tunturien yllä. Ympäri vuoden retkeilijöiden käytössä on autiotupia, joissa voi levähtää. Kansallispuistossa on myös runsaasti mahdollisuuksia maastopyöräilyyn, talvimaastopyöräilyyn ja lumikenkäilyyn.

 

Reitit

Pallas-Yllästunturin kansallispuisto on ihanteellinen päiväretkeilykohde. Kahdeksan kilometrin mittainen Taivaskeronkierros johtaa kansallispuiston korkeimmalle huipulle. Sadan kilometrin pituisen tunturijonon keskellä Taivaskero tarjoaa upean 360 asteen näkymän ympäröivään koskemattomaan erämaahan.

Varkaankurunpolku on ihanteellinen pienten lasten kanssa retkeileville perheille. Kolmen kilometrin pituinen reitti vie pitkospuita pitkin ainutlaatuisen vihreän lehtometsän läpi. Suojeltu kuru luo kasvuympäristön monenlaisille kasveille, jotka ovat harvinaisia tällä leveysasteella.

50 kilometrin mittainen Hetta-Pallas vaellusreitti merkittiin vuonna 1934. Se on Suomen vanhin merkitty vaellusreitti, ja suosittu vuosi toisensa jälkeen.  Tämä kuuluisa reitti kulkee tunturijonoa myöden puuttomalta tunturinlaelta toiselle ja tarjoaa upeita näköaloja koko matkan.

 

Luonto

Tunturit ovat ainoat jäänteet kolmen miljardin vuoden ikäisestä Svekokarelidien vuorijonosta, joka oli aikoinaan yhtä korkea kuin Alpit. Monien vuosituhansien mittaiset jääkaudet ovat kuluttaneet ne nykyisiksi loiviksi ja helposti ylitettäviksi tuntureiksi.

Kuusen kaltaiset eteläiset kasvilajit saavuttavat täällä pohjoisen rajansa. Alueella kasvaa ja elää monia myös pohjoisempana menestyviä kasveja ja eläimiä. Karhu ja hirvi elävät vanhoissa, koskemattomissa taigametsissä ja aapasoilla. Talvella lumivalkean riekon nakuttava ääni läpäisee hiljaisuuden. Aikaisin keväällä pulmunen, kansallispuiston virallinen maskotti, palaa pesimään kivikkoiselle tunturin laelle. Kansallispuisto suojelee Länsi-Lapin tuntureita, laajoja metsä- ja suoalueita, sekä ainutlaatuista kasvistoa ja eläimistöä.

 

Kulttuuri

Tuhansien vuosien ajan saamelaiset seurasivat porotokkia ja elivät maan antimilla. Myöhemmin suomalaiset saapuivat alueelle rikkaiden metsästysmaiden ja kalavesien perässä. Alueelle muodostui pieniä yhteisöjä.

Monet ymmärsivät ainutlaatuisen tunturialueen ja monimuotoisen luonnon arvon. Luonnonsuojelualueen perustamista alettiin suunnitella vuonna 1910, ja kansallispuisto perustettiin lopulta vuonna 1938.  Alue nousi nopeasti retkeily- ja hiihtokerhojen suosioon. Pieniä hotelleja ja vierasmajoja alkoi nousta pieniin Lapin kyliin kasvavan matkailijamäärän majoittamiseksi. Vuonna 2005 kansallispuistoon liitettiin Ylläs-Aakenuksen luonnonsuojelualue. Kansallispuiston koko kaksinkertaistui ja yhä enemmän arvokasta tunturiluontoa saatiin suojeltua.

Varkaankurunpolku

Suojaisassa kurussa vehreän lehtokorven taianomainen tunnelma sekä tunturipuron rauhoittava solina kutsuvat kaikenikäiset eväsretkelle. 

Kesänkijärven kierros

Patikoi jylhien tunturien syleilyssä, tervehdi tuttavallista kuukkelia ja nauti tulistelun tunnelmasta järven rannalla. Tämä helppo reitti soveltuu myös lapsiperheille. 

Pirunkurun ponnistus

Kiipeä karun kaunis Pirunkuru. Harmaan eri sävyissä nouseva rakkakivikko on hengästyttävän upea kokemus.

Kukastunturin kierros

Suuntaa Kukastunturin huipulle ihailemaan avaria tunturimaisemia. Vietä ansaittu tauko tunturissa ja tuumaile mäntyvanhusten kanssa kerojen syntyä.

Tuomikurun kierros

Kapua Tuomikurun kodalle, jossa maisema on kuin taulu. Paluumatkalla polku johdattaa vehreään saniaismetsään, jossa hiljaisuuden rikkoo vain puron solina. 

Totovaaran tunturireitti

Koe erämaan kosketus ja retkeile Lapin hiljaisuudessa Aakenustuntureilla. Haavepalon maisemallisella kodalla voi nauttia luonnonrauhasta tuntureille tuijotellen. 

Taivaskeron kierros

Valloita kansallispuiston korkein huippu. Pallastunturien Taivaskerolta avautuvat kauniit näkymät kaikkiin ilmansuuntiin. 

Montellin tunturiretki

Astele metsänhoitaja Justus Montellin jalanjäljissä retkelle avotunturiin ja nauti erämaan hiljaisuudesta Pallastunturien syleilyssä.

Särkitunturin saavutus

Oletko käynyt tunturinpäällisessä paratiisissa? Särkitunturiin vievä helppo reitti sopii ensimmäiseksi tunturiksi kaikenikäiselle.

Jyppyränpolku

Jyppyrän polku on kansallispuiston lyhin reitti valokuvauksellisiin tunturimaisemiin. Se on hyvä paikka myös keskiyön taianomaisen auringon ihailuun. 

Hetta-Pallas vaellusreitti

Vaellusreittien klassikko! Kulje huipulta huipulle tunturimaisemia ihaillen. Autiotupien harmaantuneiden seinien suojissa on turvallista levähtää.

Pyhäkeron patikka

Patikoi vanhan pyhän tunturin hiljaisuuteen. Istahda aistimaan avaraa tunturimaisemaa. Pallakselle asti jatkuvat tunturit ovat unohtumaton näky. 

Kukastunturin polkaisu

Kukastunturin laelta avautuu sykähdyttävä näkymä Pallas-Yllästunturin kansallispuiston huipuille. Täällä on tilaa hengittää. 

Kesänkijärven polkaisu

Koe liikkumisen rullaavaa iloa pyöräillen jylhissä tunturimaisemissa. Helppo maastopyöräilyreitti vie Kesänkijärven laavulle ja Nilivaaran metsäisille rinteille.

Ylläs-Levi maastopyöräilyreitti

Vauhdikas maastopyöräilyretki tarjoaa huippuhetkiä Kukastunturilla, teknistä ajoa ja rentoa rullailua metsämaisemissa. 

Pahakurun tunturireitti

Polje tunturiylängöllä ja ihaile Pallastuntureille jatkuvaa maisemaa. Koe kansallispuiston maisemallisin maastopyöräilyreitti!  

Jerisjärven pyöräretki

Tunturien kupeessa ja järvien rannoilla syntyvät retkipyöräilijän parhaimmat matkamuistot. Suunnittele oma seikkailusi Pallastunturin ympäristöön.

Pyhäkeron pyöräretki

Pyöräile porukalla Pyhäkeron autiotuvalle. Kepeästi rullaava pyöräilyreitti vie eväsretkelle kansallispuistoon tunturikoivikon suojaan. 

Kesänkijärven latulenkki

Nauti talviliikunnan ilosta hiihtäessäsi hienoihin tunturimaisemiin. Tuttavalliset kuukkelit tervehtivät Kesänkijärven laavulla tulistelevaa. 

Aakenushiihto

Haavepalosta aukeavat tunturimaisemat saavat huokaisemaan ihastuksesta! Useat taukopaikat rytmittävät retkeä ja kutsuvat nauttimaan lämmintä juomaa. 

Kukastunturin hiihto

Koko päivän kestävä hiihtoretki nousee Kukastunturin henkeä salpaaviin maisemiin ja tarjoaa erämaakahviloiden aitoa tunnelmaa. 

Keimiön hiihto

Hiihtoretki Keimiötunturin ympäri tarjoaa tunturimaisemia, tykkylumisia puita ja maailman puhtainta ilmaa. Maisemat Pallastuntureille kruunaavat kokemuksen! 

Pyhäkeron hiihto

Nauti raikkaasta ulkoilupäivästä hiihtämällä Pyhäkeron autiotuvalle. Kimmeltävä latu Ounasjärven jäällä johdattaa kansallispuiston metsiin ja tunturin juurelle.

Pallaksen 10

Nauti talvisen metsän hiljaisuudesta Pallastunturien kupeessa. Pallaksen kympillä nautit vauhdikkaasta laskusta ja leppoisasta hiihdosta. Reitti on avoinna helmikuusta huhtikuulle.

Hetta-Pallas hiihtoreitti

Valkoisena hohtava tunturijono ja kevätauringon kirkastama sininen taivas. Hetta-Pallaksella rakastut talvisiin avotuntureihin.

Varkaankurun talvipolku

Sukella metsän suojiin ja tallustele lumikengillä tulistelemaan Varkaankurun kodalle. Talven taika näyttäytyy kimmeltävinä hankina ja tykkylumisina puina. 

Kesänkitunturin talvipolku

Kurvaile metsien halki metristen hankien keskellä ja nauti raikkaasta ulkoilmasta. Talvipyöräily tunturimaisemissa on unohtumaton kokemus! 

Palkaskeron valloitus

Kulje omia polkujasi avotunturiin. Huikaisevan kauniit Pallastunturit on nähtävä vähintään… kerran talvessa! 

Jyppyrän talvipolku

Näe tykkylumeen verhoutunut metsä, kaamoksen pastellivärit ja talviyön tähtitaivas. Jyppyrävaaran laelta voi ihailla arktista talvea kaikkiin ilmansuuntiin.

Pyhäkeron talvireitti

Talvipyöräily Ounasjärven jäältä tykkylumiseen metsään tuntuu matkalta toiseen maailmaan. Perillä odottaa viihtyisä Pyhäkeron autiotupa.  

14 merkintää |
Päivitetty 13.05.2020
Hengitä maailman puhtainta ilmaa ja koe ympärilläsi tunturimaiseman avaruus. Pallas-Yllästunturin kansallispuiston monipuoliset retkeilyreitit vievät sinut helposti huipuilta huipuille ja ...
Metsähallitus - Parks & Wildlife Finland

Säännöt: Pallas-Yllästunturin kansallispuisto

Ota huomioon paikalliset luonnonsuojeluohjeet.
Please, keep quiet.
Please, do not walk off the trails.
Please, use the camping sites.
Please, do not remove plants or animals.
Please, do not pick plants.
Please, do not collect stones or minerals.
Please, do not feed wild animals.
Please, do not litter.
Please, keep dogs on a leash.
Please, pick up after your dog.
Älä tupakoi, vältä metsäpaloja

Joukkoliikenne

https://luontoon.fi/pallas-yllastunturi 

Saapuminen

https://luontoon.fi/pallas-yllastunturi 

Lentokoneella

https://luontoon.fi/pallas-yllastunturi 

Saapuminen junalla, autolla, jalan tai polkupyörällä
 • 2D 3D
 • My Map
 • Sisällöt
 • Näytä kuvat Piilota kuvat