(EN) Walk through the nature of the Belgian-French coastline with dunes, beaches and forrest. Discover some bunkers and three shipwrecks.
(NL) Wandel in een origineel kustlandschap met beschermde duingebieden, uitgestrekte stranden en bossen. Ontdek enkele eenzame bunkers en drie scheepswrakken.
(NL) Wandel in een origineel kustlandschap met beschermde duingebieden, uitgestrekte stranden en bossen. Ontdek enkele eenzame bunkers en drie scheepswrakken.
moderate
Distance 21.6 km
Het natuurgebied
Het natuurgebied De Westhoek bevindt zich op de grens met Frankrijk, in het uiterste noord-westen van West-Vlaanderen.
De Westhoek is sinds 1935 een natuurreservaat, één van de oudste in België.
Samen met het Calmeynbos, de Dune du Perroquet, de Dune Marchant en het Noordzeestrand vormt de Westhoek één groot wandelgebied.
Dit duinenlandschap is erg gevarieerd. Het bestaat uit verschillende gordels die elkaar opvolgen als je vanaf de zee landinwaarts trekt:
- Eerst is er het natte strand, dat onderhevig is aan eb en vloed. Daarna volgt het droge strand, dat door de zee alleen bij springtij wordt overstroomd. Het strand kan hier bij eb wel 450 meter breed zijn.
- De duinengordel vormt een heuvel die in stand gehouden wordt door helmgras.
- Achter deze duinen daalt het terrein naar de pannengordel: een laag gebied dat begroeid is met gras, duindoorn en kruipwilgen. De laagste gebieden kunnen in de winter onder water staan door regenwater.
- Verrassend is het mulle zand van de volgende gordel: de ‘Romeinse vlakte’ of de ‘Sahara’. Dit zijn stuifduinen die de wind jaarlijks 5 tot 10 meter landinwaarts blaast. Tot een tiental jaren geleden waren deze duinen onbegroeid, nu verplaatsen ze zich langzamer omdat vegetatie hen ter plaatse houdt.
- Dan volgt er opnieuw een duinenpanne en een duinengordel die veel ouder zijn. Dit oude gebied is sinds lang gecultiveerd met akkertjes en kleine stukjes bos.
- Het kustlandscbap gaat tenslotte steil over in de vlakke akkerlanden van de polders.
De wandeling
De wandeling toont alle gordels van dit heel gevarieerde kustlandschap.
Je start met een bezoekje aan het onthaalcentrum De Vroente. Daarna wandel je door de brede dreven van het Calmeynbos.
De wandeling verlaat al snel het bos en loopt daarna kriskras op en neer over duinen, tussen bosjes en doorheen duinpannen met duindoorn. Je beklimt verschillende uitzichtspunten op de duinen.
Neem onderweg een kijkje in de vele bunkers uit de tweede wereldoorlog.
De duinengebieden zijn met elkaar verbonden door het vlakke strand. Zoek bij eb het harde zand op zodat je flink kan doorstappen. Loop even langsheen de vloedlijn om te ‘strandjutten’. Je kan je vondsten determineren met de kaarten die je in het bezoekerscentrum kan kopen.
Bij eb kan je in het verste punt van de wandeling drie scheepswrakken bezoeken.
Maak een pitstop in een Franse taverne in Bray-Dunes. Daar kan je je bij koud weer opwarmen met een traditionele Noord-Franse ‘Picon Vin Vlanc’. En misschien blijf je wel ineens lunchen.
Op de terugweg ploeter je doorheen het zand van de ‘Sahara’, een uitgestrekte gordel stuifduinen met veel los zand. Daarna loopt de route rustig doorheen oudere duinen, kleine akkertjes en bosjes.
Op het einde verandert het karakter van de wandeling opnieuw als je terug het Calmeynbos hebt bereikt. Je loopt nu over een makkelijk pad door het bos terug naar het startpunt.
Deze wandeling bestaat voor meer dan 95% uit onverharde wegen.
Wanneer
Je kan deze wandeling in elk jaargetijde maken.
In de winter loop je hier vaak onbeschut tegen de natuurelementen op te boksen, maar aan zee heeft dat zeker zijn charmes. Als het te koud wordt, dan kan je je in Bray-Dunes in een taverne opwarmen met een Picon vin blanc.
De zomer is drukker door het kusttoerisme. De Sahara kan dan erg heet zijn, zeker als je door het mulle zand ploetert. Maar je kan dan wel blootsvoets door de zee stappen.
Wat je zeker moet doen is de getijdentabellen op het internet nakijken zodat je het verste punt van de wandeling bij eb bereikt. Het is slechts bij eb dat de scheepswrakken bloot komen te liggen zodat je ze kan bezoeken.
De wandelpaden in het reservaat De Westhoek zijn vrij toegankelijk tussen zonsopgang en zonsondergang.
Start & eindpunt: Duinpanne
- Adres: Olmendreef 2, 8660 De Panne
- Website: www.west-vlaanderen.be/domeinen/duinpanne
- Telefoon: 058/42 21 51
- Met de auto: er is ruime parking.
- Met het openbaar vervoer: er zijn vlotte treinverbiindingen naar De Panne, het meest westelijke station van België. In het station vertrekt er elk kwartier een kusttram die stopt aan het bezoekerscentrum Duinpanne.
Praktische infoDeze wandeling start aan het bezoekerscentrum Duinpanne. Er is een permanente tentoonstelling over de kust met een klein aquarium waar je ook eens onder de zee kan ‘snuisteren’. Je kan er diverse wandelkaarten kopen en informatiebladen over wat je aan het strand kan vinden. Er is sanitair en een cafetaria met terras.
Halfweg voert de wandeling je naar Bray-Dunes. Er zijn hier diverse Franse tavernes waar je lekker kan eten.
Voor wie De Panne te ver vindt voor een daguitstap: er is een goed en betaalbaar aanbod aan hotels, vakantiewoningen, bed & breakfasts en campings in De Panne.
Je vindt alle informatie op de website van de toeristische dienst: http://toerisme.depanne.be/
Je kan deze wandeling inkorten tot 10,9 km.
Difficulty
moderate
Technique
Stamina
Highest point
13 m
Lowest point
-1 m
Start
Coordinates:
DD
51.091751, 2.596969
DMS
51°05'30.3"N 2°35'49.1"E
UTM
31U 471775 5660105
w3w
///ember.petal.from
Note
all notes on protected areas
Coordinates
DD
51.091751, 2.596969
DMS
51°05'30.3"N 2°35'49.1"E
UTM
31U 471775 5660105
w3w
///ember.petal.from
Arrival by train, car, foot or bike
Reviews
Difficulty
moderate
Distance
21.6 km
Duration
5:14 h
Ascent
14 m
Descent
14 m
Highest point
13 m
Statistics
2D
3D
Maps and trails
Distance
km
Duration
: h
Ascent
m
Descent
m
Highest point
m
Lowest point
m
Questions and answers
Would you like to the ask the author a question?
Rating
Photos from others